Du spenderar en hel del tid i ditt badrum. Inte sällan är det där du sminkar eller stylar ditt hår. Rätt badrumsbelysning är därför ett måste. Många affärer har ett stort utbud av badrumsbelysning, vi guidar dig genom de olika valen du kan göra.

Taket

Taklampor och spotlights är de lämpligaste lamporna för grundbelysning i badrummet. När det gäller material måste man se till att de är motståndskraftiga mot fukt. Så tygskärm eller rispapperslampan passar inte in här. Den senaste trenden är energibesparande LED-armaturer, som passar perfekt in i badrummet.

Badrumsspegeln

Om du bara har takbelysning kommer du att stå i det direkta ljuset. Det är inte tillräckligt! Därför är det viktigt att belysa runt spegeln i badrummet. Detta görs antingen direkt som en upplyst spegel eller som vägglampor eller clip-on-lampor runt spegeln. Behöver du extra bra ljus för delikata sysslor som att plocka ögonbryn? Då är små och upplysta speglar för väggen eller stående på tvättstället den perfekta lösningen. 

Dusch- och badkarsbelysning

Naturligtvis är det extra lyxigt att få till en bra belysning i duschen eller ovanför badkaret. Tänk dock på att duschar och badkar räknas som skyddszon 0 och kan endast utrustas med armaturer vars andra siffra i IP-skyddsindexet är minst lika med 7. Dessa armaturer är skyddade mot tillfällig nedsänkning. Armaturer som ska installeras direkt ovanför badkar och duschar (i skyddszon 1) måste vara minst stänkskyddade.

Indirekta ljuskällor

Indirekt ljus i varma toner skapar rätt miljö för avkoppling. Från diskret spegelbelysning, LED-remsor i hyllor eller skåp, till vägglampor med indirekt ljusemission uppåt, urvalet är stort – för varje smak och stil. Badrummet är nämligen mer än bara ett funktionellt utrymme för duschar och tandborstning. Med rätt känsla av välbefinnande som kan skapas av ljus blir det ett utrymme att koppla av och varva ner – till exempel med bubbelbad eller personlig vård av hud, naglar eller hår.

Dimbar belysning och rätt färg

Rätt ljusfärg får inte underskattas när det gäller perfekt badrumsbelysning. Ljus, dagsljusvit belysning gör ofta underverk, eftersom den kalla ljusfärgen är perfekt för att väcka dig – eventuellt i kombination med en uppfriskande dusch. Det rekommenderas dock att använda en varmare ljus färg på eftermiddagen och kvällen. Dimbara lampor eller lampor som kan växla mellan dagsljusvitt och varmvitt är därför idealiska. Smarta lampor har också fördelen att vissa av dessa har inbyggda extrafunktioner som högtalare – så den vackra låten kan nå helt nya höjder.

Tänk på skyddszonerna

Avslutningsvis är det på sin plats att nämna att du bör tänka på att badrummet är en fuktig zon i sig själv. Därför är badrummet indelat i skyddszoner, så att du kan orientera och placera belysningen och armaturerna på rätt sätt och på ett säkert sätt. Skyddszon 0 avser lampor som är installerade direkt i duschkabinen eller infällda i badkaret. Dessa lampor måste kunna stå emot tillfällig nedsänkning i vatten. Skyddszon 1 gäller takytor ovanför badkar och duschar. I skyddszon 2, där armaturen är placerad 60 cm från dusch och badkar, gäller samma regler som i skyddszon 1.